Articles

Slaget om hjärnan

Posted by admin

se det nya numret av Briefings magazine, tillgänglig på tidningskiosker och online.

Vi har hört det sedan barndomen och det låter så lätt. Kontrollera dig själv. Låt inte dina känslor få det bästa av dig. Och sedan läser vi om en sportstjärna med miljontals dollar på spel som har förlorat det—inte på fältet utan i någon eskapad eller i våld i hemmet. Det följs av rapporter om några olyckliga travails av en företagsledare, som Ubers tidigare VD. Allt vi kan göra är att skaka på huvudet.

åtminstone är huvudet rätt ställe att börja förstå detta beteende. Allt detta återspeglar en strid i hjärnan. Det är en kamp som kretsar kring impulskontroll, dragkampen mellan att få vad du vill ha nu och till varje pris, och en modererande motkraft som bara säger nej. Dessa motsatta krafter är viktiga för alla ledare, naturligtvis, eftersom att vara för impulsiv kan stava problem—inte bara i sport eller C-suite, men överallt.varje företagskultur har sina egna implicita grundregler, och med chefer som flyttar från ett företag till ett annat så ofta nu är det en fråga om överlevnad att lära sig dem snabbt. Ta en verkställande jag vet som skiftade från ett snabbt svar, konstant tid-brådskande företag till ett med en mer avslappnad takt. Hans snabba stil som tidigare fungerat bra kom över som otålig och oförskämd. Och obalans kostade honom: innan han insåg vad som pågick, han avvecklas slutade avgörande konferenssamtal. Först så småningom varnade hans chef honom för att ta det lugnt, sakta ner, lyssna på människor.

sportstjärnan, den headline-gripande VD och den alltför snabba verkställande är, på hjärnnivå, berättar en och samma historia: den eviga spänningen mellan de prefrontala områdena och amygdala-mellan ego och id, som Freud skulle säga. Den prefrontala kretsen, precis bakom pannan, fungerar som hjärnans verkställande centrum. När detta område dominerar är vi på vårt rationella bästa, kan ta in information fullt ut och svara mest adaptivt. Det aktiveras medan vi förstår, lär oss, planerar, väger för-och nackdelar och utför bra.

amygdala, en del av den emotionella kretsen i mellanhjärnan, mellan öronen, fungerar som utlösaren för vårt fight-flight-or-freeze-svar. I evolutionen frågade denna neurala nod den nyckelfrågan för överlevnad: ”äter jag det eller äter det mig?”Idag tar det formen av” är jag säker?”och” kan jag få vad jag vill ha just nu?”

i hjärnans design har amygdala en privilegierad position. När det läser signaler om att det finns en nödsituation kan dessa impulsiva kretsar kapa de prefrontala områdena och ta över vårt beslutsfattande. Resultatet kan vara ilska, rädsla eller ett grepp för nöje. Amygdala sporrar oss att ta vad vi vill, göra vad vi vill. Ett säkert tecken på en Amygdala kapning beklagar vad du just sa eller gjorde.

Amygdala kapningar är inte alltid så uppenbara; ibland är de en långsam koka, inte ett utbrott. Tänk till exempel på någon som inte tål en chef eller kollega men är hjälplös att förändra situationen. Personen gör halva anpassningar, håller i frustrationer och förblir översvämmade med stresshormoner som kortisol, vilket gör mer än att skapa agita. Dessa hormoner lånar energi från andra biologiska reservoarer, som immunsystemet. Att vara mottaglig för varje förkylning som kommer genom kontoret eller att barnen tar hem från skolan kan vara ett tecken på detta.

en indikation på mognad kan ses för att öka klyftan mellan impuls och handling. I den emotionella intelligensvärlden kallar vi denna ”emotionella självkontroll”, en av de dussin kompetenser som Korn Ferry Hay Group research finner skiljer enastående ledare från genomsnittliga. Med denna kompetens kan en ledare hålla störande känslor och impulser i kontroll och upprätthålla effektivitet även under de mest stressiga förhållandena. Och med en sådan lugn kommer klarhet.

alla dessa kompetenser är lärbara förmågor; vi behöver inte vara i händerna på amygdala. En stor hjälp här är mindfulness, som låter oss hämta signalerna om att en kapning brygger och kortsluter impulsen. Till exempel kan vi känna en arg impuls när den börjar väcka självrättfärdig indignation. Med mindfulness kan vi se dessa tankar komma och påminna oss själva om att vi inte behöver tro på dem. Detta skapar en inre valpunkt som vi inte hade tidigare.

och det kan göra hela skillnaden i världen, som det gjorde för VD för ett nationellt fastighetsbolag. Han brukade spränga på dåliga nyheter så ofta hamnade han i en informationsbubbla, där rädda underordnade snurrade dåliga resultat i en bättre riktning. Men en terapeut visade honom att hans egen rädsla för misslyckande utlöste hans amygdalaattacker. Med den förståelsen, och lite mindfulness, lärde han sig att upptäcka sin impuls att slå ut medan den fortfarande kom och luta till prefrontal cortex. Resultatet? Hans personal blev mer uppriktig-och nu har denna VD en mer realistisk känsla av hur verksamheten faktiskt gör.

Related Post

Leave A Comment