Articles

mata din fisk

Posted by admin

att ge din fisk rätt mat i rätt proportioner är mycket viktigt. Detta kan vara mycket mer en utmaning i en saltvattentank än i en sötvattentank, eftersom de flesta marina fiskar fortfarande är vildfångade och deras naturliga kost kan vara svår att upprätthålla i fångenskap. Med rätt information kommer dock de flesta marina fiskar att lära sig att ivrigt förutse sin utfodringstid och kommer glupskt att sluka maten.

hur mycket?

en bra tumregel att följa är att fisk inte ska matas mer än de kan konsumera inom en fem minuters period. All mat som finns kvar efter matningstiden bör tas bort innan den har en chans att börja sönderdelas. Om du upptäcker att din fisk konsumerar maten på mycket kortare tid än fem minuter och verkar orolig för mer, kan du behöva öka mängden du matar dem. Å andra sidan, om din fisk är frisk, men de bara konsumerar ungefär hälften av vad du matar dem, kommer du förmodligen att behöva börja mata mindre. Tänk alltid på att mycket mer skada kan göras för din fisk genom övermatning än genom undermatning.

hur ofta?

i naturen kommer revfiskar att leta efter mat hela dagen. Eftersom du bör försöka efterlikna deras naturliga livsmiljö så nära som möjligt, rekommenderas att du matar din fisk flera små måltider varje dag. Åtminstone mata två medelstora måltider per dag, en på morgonen och en på natten.

vilken typ?

vilken typ av mat som ska matas beror på vilken typ av fisk du matar: växtätare, köttätare eller allätare.

växtätare

det är vanligt att fisk som betar på alger i naturen lider i fångenskap eftersom de inte får lämplig typ av mat för att hålla dem friska. Många av dessa fiskar (tangs och angelfish, till exempel) matas markgröna som spenat och romansallad, men dessa är inte lämpliga livsmedel för dessa fiskar som enbart är algätare. De bör matas antingen torkade eller färska alger. Torkade alger säljs i papperstunna ark som kan delas upp i lämpliga delstorlekar, beroende på antalet fiskar du matar. Färska alger kan erhållas genom att placera en glasbehållare, med en sten från ditt akvarium i den, på en solig fönsterbräda. Vänta tills berget växer ett fint lager alger och lägg sedan tillbaka det i akvariet för att din fisk ska beta på.
växtätande fisk kan också matas en av de frysta fiskmat som är formulerad speciellt för växtätare. Denna mat bör innehålla en mängd marina alger, vegetabiliska ämnen och skaldjur. Oavsett om du matar dina växtätande fisktorkade alger, färska alger eller en frusen matformel, är växtätare gräsare och bör alltid ha mat tillgänglig för dem, till skillnad från de flesta andra fiskar. Du bör byta ut sina portioner (och ta bort alla gamla, ätna alger) en gång om dagen.

köttätande marina fiskar kan njuta av en mängd färska, frysta, frystorkade och levande livsmedel. Färska livsmedel som passar din fisk inkluderar många skaldjursartiklar, som räkor, kammusslor, musslor, musslor och lite fisk. Om du serverar skaldjur till din fisk, skär den i bitar av bitar (eller servera den hel till större fisk). Färska skaldjur kan frysas och tinas sedan efter behov.
frysta livsmedel är tillgängliga från de flesta fiskbutiker och andra källor. Dessa erbjudanden kan inkludera saltlake räkor, blodmaskar och daphnia. De kan vara i form av en platta som kan brytas i mindre bitar eller små, färdiga kuber. För att mata frysta livsmedel till din köttätande fisk, tina en liten del i akvarievatten och släpp sedan den i tanken.
flera frystorkade livsmedel för köttätande fisk är lätt tillgängliga, såsom plankton, krill, saltlake räkor och blodmaskar. Frystorkade livsmedel är livsmedel som har blivit helt uttorkade, men de behåller det mesta av deras näringsvärde. De har en relativt lång hållbarhetstid, särskilt jämfört med färska och frysta livsmedel. Frystorkade livsmedel bör användas som kosttillskott för köttätande fisk.
levande livsmedel är nästan alltid en favorit av fisk. Vuxna saltlake räkor, blodmaskar och Mysis räkor är bland de bättre valen. Daggmaskar är också ett bra val av levande mat eftersom de finns i alla storlekar, fiskar älskar dem och du kan samla dem direkt från din egen trädgård. Var noga med att skölja dem ordentligt innan du matar dem till din fisk.

omnivorer

majoriteten av marina fiskar är allätande, vilket innebär att de måste äta både kött – och växtbaserade livsmedel. Ett enkelt alternativ för allätande ätare är kommersiell fiskmat, som flingor eller pellets. Men att erbjuda en varierad kost ger dig friskare, mer färgglada fiskar. Prova att mata din fisk två matningar om dagen med kommersiell fiskmat och en utfodring av ett köttigt föremål, som blodmaskar eller hackad fisk. Försök att fortsätta växla maten du erbjuder utöver kommersiell mat för att förhindra att fisken blir uttråkad och för att se till att alla deras näringsbehov uppfylls.

Related Post

Leave A Comment