Articles

laktosintolerans

Posted by admin

översikt

människor som har laktosintolerans kan inte smälta sockret (laktos) i mjölk. Som ett resultat har de diarre, gas och uppblåsthet efter att ha ätit mejeriprodukter. Detta tillstånd, även kallat laktosabsorption, orsakar vanligtvis inte stora problem, men symtomen kan vara besvärande.

laktosintolerans beror vanligtvis på brist på ett enzym som produceras i tunntarmen (laktas). En person kan ha låga laktasnivåer och fortfarande kunna smälta mejeriprodukter. Men om nivåerna är mycket låga uppstår laktosintolerans och symtom börjar dyka upp efter att ha ätit mejeriprodukter.

de flesta som har laktosintolerans kan leva med detta tillstånd utan att behöva ge upp alla mejeriprodukter.

tunntarmen

tunntarmen är en ihålig kanal som går från magen till tjocktarmen (kolon).

symtom

tecken och symtom på laktosintolerans börjar vanligtvis 30 minuter till 2 timmar efter att ha ätit eller druckit mat som innehåller laktos. Följande är vanliga tecken och symtom:

 • diarre
 • illamående och ibland kräkningar
 • magkramper
 • uppblåsthet
 • Gas

När ska du se en läkare

planera en läkares tid om du ofta har symtom på laktosintolerans efter att ha konsumerat mejeriprodukter, särskilt om du är orolig för att få tillräckligt med kalcium.

orsaker

laktosintolerans uppstår när tunntarmen inte producerar tillräckligt med ett enzym (laktas) som låter dig smälta mjölksocker (laktos).

laktas omvandlar vanligtvis mjölksocker till två enkla sockerarter (glukos och galaktos) som absorberas genom tarmslimhinnan och går in i blodomloppet.

om du har laktasbrist reser laktos från maten du äter till tjocktarmen istället för att bearbetas och absorberas. I tjocktarmen interagerar vanliga bakterier med osmält laktos, vilket leder till tecken och symtom på laktosintolerans.

det finns tre typer av laktosintolerans. Det finns olika faktorer som producerar den underliggande laktasbristen i varje typ.

primär laktosintolerans

människor som utvecklar intolerans mot primär laktos, den vanligaste typen, börjar livet genom att producera tillräckligt med laktas. Spädbarn, som får all sin näring från mjölk, behöver laktas.

eftersom barn ersätter mjölk med andra livsmedel minskar deras laktasproduktion normalt, men förblir vanligtvis tillräckligt hög för att smälta mängden mejeriprodukter som finns i en typisk vuxen diet. Vid primär laktosintolerans minskar laktasproduktionen dramatiskt, vilket gör mejeriprodukter svåra att smälta i vuxen ålder.

symptom

sekundär laktosintolerans

denna form av laktosintolerans uppstår när tunntarmen minskar produktionen av laktas efter en sjukdom, skada eller operation som påverkar kroppen. Sjukdomar associerade med sekundär laktosintolerans inkluderar tarminfektion, celiaki, bakteriell proliferation och Crohns sjukdom.

behandling av det befintliga tillståndet kan återställa laktasnivåer och förbättra tecken och symtom, även om det kan ta tid.

medfödd eller utvecklande laktosintolerans

spädbarn kan sällan födas med laktosintolerans orsakad av brist på laktas. Denna störning överförs från generation till generation i ett arvsmönster som kallas ”autosomalt recessivt”, vilket innebär att både mor och far måste vidarebefordra samma genetiska variant för att ett barn ska få detta tillstånd. För tidiga barn kan också ha laktosintolerans på grund av otillräckligt laktas.

riskfaktorer

Följande är faktorer som kan göra dig eller ditt barn mer benägna att ha laktosintolerans:

 • äldre ålder. Laktosintolerans uppträder vanligtvis i vuxen ålder. Detta tillstånd är sällsynt hos spädbarn och småbarn.
 • etniskt ursprung. Laktosintolerans är vanligare hos personer av afrikansk, asiatisk, spansktalande eller indiansk härkomst.
 • för tidig födsel. Prematura barn kan ha reducerade laktasnivåer eftersom tunntarmen inte producerar laktasceller förrän i slutet av tredje trimestern.
 • sjukdomar som påverkar tunntarmen. Några av tunntarmsproblemen som kan leda till laktosintolerans inkluderar överväxt av bakterier, celiaki och Crohns sjukdom.
 • vissa cancerbehandlingar. Om du har haft strålbehandling för magcancer eller har tarmkomplikationer från kemoterapi, har du ökad risk för laktosintolerans.

diagnos

din läkare kan misstänka laktosintolerans baserat på dina symtom och ditt svar på att minska mängden mejeriprodukter i din kost. Din läkare kan bekräfta diagnosen genom att utföra ett eller flera av följande tester:

 • Väteutandningsstudie. Efter att ha druckit en vätska som innehåller höga nivåer av laktos, mäter din läkare mängden väte i andan med jämna mellanrum. Att andas ut för mycket väte indikerar att du inte helt smälter och absorberar laktos.
 • Laktostoleranstest. Två timmar efter att ha druckit en vätska som innehåller höga nivåer av laktos, kommer du att ha ett blodprov för att mäta mängden glukos i blodet. Om glukosnivån inte stiger betyder det att kroppen inte smälter eller absorberar laktosdrinken ordentligt.

behandling

hos personer med laktosintolerans orsakad av ett befintligt tillstånd kan behandling av tillståndet återställa kroppens förmåga att smälta laktos, även om den processen kan ta månader. Av andra skäl kan du undvika obehag av laktosintolerans genom att följa en diet med låg laktos.

för att minska mängden laktos i din kost:

 • begränsa mjölk och andra mejeriprodukter
 • inkludera små portioner mejeriprodukter i dina vanliga måltider
 • Ät och drick glass och laktosreducerad mjölk
 • Lägg till ett flytande eller pulveriserat laktasenzym i mjölken för att bryta ner laktos

livsstil och hemmetoder

med vissa försök och felmetoder kan du kanske förutsäga din kropps svar på mat som innehåller laktos och beräkna hur mycket du kan äta eller dricka utan att känna obehag. Få människor har en så allvarlig laktosintolerans att de tvingas eliminera alla mejeriprodukter och vara försiktiga med mjölkfria livsmedel eller läkemedel som innehåller laktos.

alternativ medicin

probiotika

probiotika är levande organismer som finns i tarmen som hjälper till att hålla matsmältningssystemet friskt. Dessa probiotika finns också som aktiva eller” levande ” kulturer i vissa yoghurt och som kosttillskott i kapselform.

de används ofta för gastrointestinala tillstånd, såsom diarre och irritabelt tarmsyndrom. De tillåter också kroppen att smälta laktos. Probiotika anses generellt vara säkra och kan vara värda att försöka om andra metoder inte fungerar.

Förberedelser före ditt möte

om du har tecken eller symtom som indikerar att du kan ha laktosintolerans, börja med ett samråd med din husläkare. Nedan hittar du information som hjälper dig att förbereda.

Related Post

Leave A Comment