Articles

Kombucha och Candida: handlingsbara råd för drabbade

Posted by admin
i de flesta fall rekommenderar vi inte att du dricker kombucha om du har candida. Miljontals människor runt om i världen lider av effekterna av candida. När du får en överväxt av candida-jäst kan många av symtomen och effekterna vara uppenbara medan andra är tystare. De som lider av candida är ofta förvirrade om de kan dricka kombucha eller inte. Den här artikeln kommer att dela upp alla frågor och ge dig handlingsbara råd, alternativ och hjälp.
informationen är inte på något sätt avsedd att tas som medicinsk rådgivning. Om du misstänker att du har candida informera din läkare och få medicinsk rådgivning. Informationen som skrivs är endast avsedd att informera dig om åsikter som sammanställts och citerats om ämnet candida och kombucha.
inte mycket tid? Hoppa till vad du vill lära dig…
  • Vad är kombucha och Candida?
  • 5 symptom på Candida
  • hur Kombucha effekter Candida
  • kommersiella Kombucha varumärken och Candida
  • fermenterad mat och Candida
  • den helande krisen
  • 10 naturliga botemedel mot Candida
  • vanliga frågor

Vad är kombucha och Candida?

white_tongue

Kombucha är ett fermenterat te som har sitt ursprung i Kina för över 2000 år sedan. Du gör Kombucha-te genom att Stepa teblad i varmt vatten, blanda med socker och sedan jäsa med en SCOBY i 10-14 dagar. Denna process skapar fermenterat te som kan avnjutas med eller utan tillsatta smaker.
”Candidiasis är en svampinfektion på grund av någon Candida (en typ av jäst)” – källa: Wikipedia. Enkelt uttryckt, när en viss typ av jäst växer, orsakar det en obalans i tarmen, vilket får symtom att utvecklas, detta kommer att leda till diagnosen candida. Även om alla har candida jäst som lever i tarmen, blir detta ett problem när det finns en överväxt. Många saker kan påverka symtomen på candida och göra det värre.

5 symptom på Candida

det finns en oändlig lista över symtom som candida-patienter kan ha, så vi bröt ner det till 5 av de vanligaste.
1. Kronisk Trötthet. ”Kroniskt trötthetssyndrom (CFS) är en störning som kännetecknas av extrem trötthet eller trötthet som inte försvinner med vila och inte kan förklaras av ett underliggande medicinskt tillstånd.”Källa: HealthLine. Kronisk trötthet kan ofta vara ett symptom på candida, detta tros bero på ett försvagat immunsystem.
2. Vit Tunga. Även om många olika svampinfektioner kan orsaka en vit tunga, är det symptom som oftast förknippas med candida. Ett annat namn på en vit tunga är Oral tröst. De vita fläckarna är synliga att se, och du kanske kan smaka på dem också.
3. Kliande Vagina. Vaginala jästinfektioner kan orsaka symtom som vaginal klåda, irritation och urladdning. Detta symptom på candida är mycket vanligt; det rapporteras att 75% av kvinnorna upplever en vaginal jästinfektion i sitt liv.

4. Kliande Hud. När det finns en överväxt av candida i kroppen kan ett symptom vara kliande hud. Tillväxten kommer sannolikt att finnas i varma och fuktiga områden på kroppen. Detta kan vara ett svårare symptom att tillskriva candida eftersom många tillstånd kan orsaka detta: herpes, eksem och hepatit – för att nämna några.
5. Finger Naglar. Missfärgning av dina naglar och känner sig mer spröda eller svaga kan vara ett symptom på candida – ofta kommer de att bli gula.

hur Kombucha effekter Candida

kombucha_glasses

liksom allt med kombucha svaren blandas. Det finns många olika åsikter och massor av motstridiga anekdotiska bevis.

Förmånskrav

probiotika minskar Candida-tillväxten. Det fanns en studie där deltagare som tog antibiotika matades probiotika, och resultaten visade att genom att konsumera probiotika minskade deras candida-kolonisering.
även om studien visar probiotika som minskar candida-tillväxten, visar studien inte att individerna drack kombucha, istället innehöll probiotika några av samma bakterier som kombucha kan innehålla. Den andra punkten att vara medveten om är att de flesta kommersiellt bryggda kombucha har pastöriserats och dödar många probiotiska fördelar.

negativa påståenden

  • socker. Jäst är en svamp som matar på sockerarter för att leva och växa. När någon är medveten om att de har candida, kommer de ofta att eliminera socker från kosten för att kontrollera överväxten av candida. Kombucha, när den bryggs, innehåller mycket socker, men i processen att jäsa SCOBY matar på sockret. Detta tar bort en del av sockret från slutprodukten. Men det tar inte bort allt socker. En 8oz flaska innehåller 6-8 gram socker. Eftersom candida-patienter ofta tar bort socker från kosten, kan du genom att dricka kombucha Mata tillväxten.
  • jäststammar. En SCOBY innehåller dussintals stammar av jäst och bakterier. När du köper eller brygger din egen SCOBY kan du inte vara säker på vilka fläckar som finns. Eftersom vissa stammar kan vara till nytta för din candida, kan andra inte vara bra för det. Därför när du konsumerar kan du potentiellt dricka mycket candida-bakterier som kan främja candida-överväxten-gör mer skada än bra.

kommersiella Kombucha-märken och Candida

när kombucha produceras kommersiellt går det ofta igenom flera processer för att få det att följa regler och även för att öka vinstmarginalerna. Till exempel pastörisering, alkoholreduktion, tillsats av bubblor, förstärkt med probiotika, för att nämna några.
därför är det osannolikt att det innehåller samma balans och stammar av bakterier och jäst som finns i vilda fermenter. Av denna anledning är det osannolikt att kommersiellt producerad kombucha kommer att hjälpa till med candida.

det finns lite reglering kring vad som kan definieras som ”kombucha” eller inte. Ingenting anger specifikt hur länge det måste jäsas för, huruvida det kan pastöriseras eller inte, om det kan kolsyras efter produktion eller till och med springa genom ett mikrofilter för att stoppa några strängar kvar.
som kombucha har blivit mer och mer populärt, kom det under intensiv granskning av FDA för att innehålla alkohol utan att det anges på etiketten. Efter denna händelse och push mot större varumärken som kommersiellt producerar kombucha har det varit en trend mot en annan typ av kombucha som säljs. En som har modifierats, spelat med och distanserat sig från den ursprungliga vilda jäsningen. Många har hävdat att denna nya typ av kommersiell kombucha saknar hälsofördelarna med traditionellt fermenterat te.

fermenterad mat och Candida

fermented_food

liknande kombucha kvarstår mycket kontrovers och debatt om huruvida fermenterade livsmedel är bra eller dåliga för personer som lider av candida överväxt.
är fermenterade livsmedel bra för candida?
här är vad AmyMyersMD har att säga om fermenterade livsmedel:”… Jag tror att alla med Candida överväxt bör undvika fermenterade livsmedel tills deras jästpopulation är under kontroll…De prebiotika som produceras under jäsningsprocessen matar också dåliga bakterier och jäst. Fermenterade livsmedel själva kan vara höga i dåliga bakterier och jäst! Jag rekommenderar att du dödar candida först och sedan använder fermenterade livsmedel för att återställa de goda bakterierna.”
från detta kan vi se att liknande råd för kombucha och andra fermenter är desamma: det kan orsaka ny candida-tillväxt, så det är bäst att byta till en candida reduction diet först innan du experimenterar och återinför fermenterade livsmedel till din kost.

Läkningskrisen

annars känd som en Herxheimer-reaktion. Detta är när kroppen reagerar negativt på en drink eller mat när kroppen avgiftar.
som vissa hävdar att kombucha kan drickas när du har candida och andra säger att du strikt bör undvika det, kan det vara mycket förvirrande.
när kombucha har konsumerats, hävdar påståenden att det kan orsaka att toxiner släpps ut som reser runt din kropp innan de utsöndras.
därför om du har candida och konsumerar vild fermenterad kombucha, och dina symtom blir värre kan det bero på två skäl.
Orsak 1: Kombucha är dåligt för personer med candida överväxt och gör nu dina symtom värre genom att främja tillväxten av candida.
Orsak 2: Kombucha driver ut candida jäst överväxt. När det utvisar de toxiner som är relaterade till Candia släpps, vilket gör att du känner dig värre och till och med orsakar att dina symtom blir värre. Påståenden är att om du fortsätter att dricka kombucha, kommer dina symtom gradvis att minska när dina bakterier blir balanserade.
för att avsluta läkningskrisen kan båda orsakerna vara korrekta, men om du inte mår bra bör du alltid rådgöra med din läkare.

10 naturliga botemedel mot Candida

herbs_spices

många människor är skeptiska till att använda läkemedel för att behandla candida. Av anledningen rapporter har visat antibiotika för att döda alla bakterier och inte bara candida, och andra skadliga bakterier. Eftersom candida är en bakteriell överväxt, går deras teori att du bara behöver använda eller konsumera specifika lösningar som sänker candida-nivåerna till en naturlig balans som din kropp sedan kan behålla.
listan över naturliga hemmetoder kan användas på några olika sätt, beroende på det drabbade området och typen av botemedel. Digesting oralt, i pillerform, rå eller blandad i en drink. Det andra vanliga sättet att använda är att gnugga botemedlet på det drabbade området. Se till att du inte är allergisk mot botemedlet innan du försöker.
1. Tea Tree olja
2. C-Vitamin
3. Probiotisk yoghurt
4. Saltvatten
5. Kokosolja
6. Vitlök
7. Olja av Oregano
8. Druvfruktfrö extrakt
9. Äppelcidervinäger
10. Citron

Vanliga frågor

dödar Kombucha Candida?
Nej. Det finns inga bevis för att kombucha dödar candida. Man tror att vissa bakteriestammar som ingår i kombucha kan minska tillväxten, men drycken har inte visat sig döda candida.
gör Kombucha jästinfektioner värre?
potentiellt. Att äta eller dricka något med socker har potential att öka svampen som orsakar jästinfektioner. Fermenterat te innehåller många olika bakteriestammar så det kan göra det värre, ja.
är Kombucha en jäst?
Nej, men det innehåller jäst. Kombucha är en fermenterad tedryck. För att brygga kombucha måste du använda en SCOBY som innehåller jäst. Därför innehåller kombucha bryggd med traditionella metoder jäst.
vilka livsmedel dödar Candida?
det har aldrig funnits en typ av mat som har hävdat att döda candida, även om en diet med mycket näringsrika livsmedel och låg sockerhalt har tros hjälpa till att kontrollera och hämma tillväxten av candida.
gör Kombucha dig Poop?
det beror på. Några faktorer inkluderar din mags förmåga att hantera fermenterade livsmedel, vilken typ av kombucha du har druckit och hur mycket av det du drack. Precis som allt vi konsumerar har det potential att göra dig poop.

Related Post

Leave A Comment