Articles

Ingrown tånagel

Posted by admin

om mitt barn har en ingrown tånagel, Hur känner jag igen det?

du märker vanligtvis en tånagel som pressar eller växer in i huden. Stora tår är mest sannolikt att utveckla ingrown tånaglar, men problemet kan dyka upp på någon tå. Ett typiskt tidigt tecken är rodnad eller svullnad i huden vid kanten av en spik; spiken kan också gräva i ditt barns tå snarare än att växa rakt. Denna ingrown nagel kan smittas, varefter du ser en blister som innehåller klar eller gulaktig vätska. Om blåsan går sönder kan du märka en urladdning. Svullnad eller rodnad kan också öka när nageln växer.

är ingrown tånaglar smärtsamma?

ja, som ditt barn kommer att meddela dig. En ingrown tånagel är öm och kan vara ganska smärtsam, särskilt när den gnids av en sko eller en tät strumpa. Faktum är att klagomål om detta ofta är den första indikationen på en ingrown nagel. Om ditt barn säger att hans tå eller fot gör ont, eller om han haltar eller grimaser när han går, kolla tånaglarna. Det är också viktigt att regelbundet inspektera tånaglarna hos barn som är för unga för att gå eller prata.

hur ska jag behandla mitt barns ingrown tånagel?

Blötlägg foten i varmt-inte varmt-tvålvatten i cirka 15 till 20 minuter två eller tre gånger om dagen. Därefter torka det och applicera en dab av receptfri antibiotisk salva eller kräm till problemområdet. Om du kan, lyft försiktigt tånageln och packa en liten mängd steril bomull eller gasbind mellan nageln och huden; använd bara tillräckligt för att höja nageln något. (Byt bomull flera gånger om dagen.) Låt ditt barn bära löst sittande skor eller sandaler tills nageln är läkt. I många fall kommer en ingrown tånagel att förbättras om några dagar när du börjar ta dessa steg.

hur kan jag förhindra ingrown tånaglar?

vissa barn verkar vara genetiskt predisponerade för dem. De flesta inåtväxta tånaglar orsakas dock av dåligt passande skor eller av naglar som skärs för kort eller för rundade. Skor som klämmer fast, särskilt framtill, kan komprimera tårna och leda till ingroppade naglar. Även för snäva strumpor kan skjuta ditt barns naglar i tårna. Med små fötter som växer snabbt är det viktigt att kontrollera passformen på skorna ofta.

Ingrown tånaglar kan också bero på att naglar får växa för länge; dessa kan bryta av när ditt barn leker eller när de fastnar i strumpan. När nageln går sönder eller tårar kan den vara för kort och därmed växa ”in” till tåns sida istället för ”ut.”För att förhindra detta problem, var noga med att klippa tånaglarna innan de blir tillräckligt långa för att bryta eller riva på egen hand.

en varning: tånaglar ska skäras rakt över – inte i rundad form – med en nagelklippare snarare än sax; lämna alltid lite av det vita som visas i slutet av nageln. Om ditt barn är squeamish om att ha sina tånaglar skära, gör det medan han sover.

När ska jag se en läkare?

om en ingrown tånagel inte förbättras efter ungefär en veckas hembehandling, kontakta din barnläkare. Om det finns rodnad, svullnad eller en infektion runt tånageln, kommer han förmodligen att behandla den med ett oralt antibiotikum. Ibland är det också nödvändigt att skära den kränkande nageln bort från huden eller ta bort en del av den.

ytterligare resurser

Pantell, Robert HMD, James F. Fries MD och Donald M. Vickery MD ta hand om ditt barn: en förälders illustrerade Guide för att slutföra medicinsk vård, åttonde upplagan. 2009. Da Capo Livslånga Böcker.

din barnläkare talar om nagelproblem, American Podiatric Medical Association, Bethesda, Maryland. http://www.apma.org

Ingrown Nail, PDR-encyklopedin för medicinsk vård, Medical Economics Company, Inc.

American Academy of Family Physicians, FamilyDoctor.org. Ingrown tånaglar. December 2009. http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/skin/disorders/208.html

Mayo Clinic. Ingrown Tånaglar. Mars 2009. http://www.mayoclinic.com/health/ingrown-toenails/DS00111

Related Post

Leave A Comment