Articles

Idi Amin

Posted by admin

Idi Amin Dada (17 augusti 1925 – 16 augusti 2003) var en repressiv diktator i det afrikanska landet Uganda. Tanzanias President vid den tiden, Julius Nyerere, invaderade Uganda för att rädda landet från Amin.

Idi Amin

3rd President of Uganda

In office
25 January 1971 – 11 April 1979

Vice President

Mustafa Adrisi

Preceded by

Milton Obote

Succeeded by

Yusufu Lule

Personal details

Born
Idi Amin Dada

17 augusti 1925
Koboko, Uganda

död

16 augusti 2003 (77 år)
Jeddah, Saudiarabien

nationalitet

Ugandiska

make/maka

Malyamu Amin(Skild)
Kay Amin (Skild)
Nora Amin (Skild)
Madina amin (änka)
Sarah amin (Änka)

yrke

soldat
boxer

militärtjänst

trohet

Storbritannien
Uganda

gren/tjänst

British Army
Ugandas Army

år av tjänsten

1946-1962 (Storbritannien)
1962-1979 (Uganda)

Rank

löjtnant (Storbritannien)
fältmarskalk (Uganda, självutnämnda)

enhet

kungens afrikanska Gevär

kommandon

befälhavare för de krafter

Battles/Wars

mau mau Uprising
1971 Ugandas kupp d ’ jacobtat
Uganda-Tanzania War

Amin var känd för att skicka alla asiater, främst från Indien och Pakistan, ut ur Uganda. Han kastade ut dem för att han trodde att de tog Ugandernas jobb. Många av asiaterna som lämnade Uganda kom tillbaka efter att Amin kastades ut.

han var en konvertit till Islam. Han stödde orsaken till Palestinas frihet. Detta orsakade kapningen av en Air France-flygning som landade i Entebbe, Uganda.

Amin blev känd som en mycket brutal ledare och på 1970-talet jämfördes han med historiska personer som Caligula, Hitler, Beria och Himmler. I flera av grannländerna stämplades han som ” sadist, mördare, fascist och förtryckare.”

2003 dog Amin i Jeddah, Saudiarabien från njursvikt vid 77 års ålder. Han bodde i Saudiarabien efter att ha kastats ut ur Uganda, han hindrades från att någonsin återvända sedan han lämnade. Han dog en dag före sin 78-årsdag.

han sattes på livsstöd den 18 juli, men när hans organ började misslyckas kopplades livsstödsmekanismen av hans familj. Han begravdes utan minnesmärke i en enkel grav utan gravsten.

den sista kungen av Skottland (2006) är en film om Amins regering. Forest Whitaker vann en Oscar för bästa skådespelare.

Related Post

Leave A Comment