Articles

Enneagram typ 5, utredaren: bästa och sämsta karriärer

Posted by admin

nyfiken på vilka typer av karriärer som är bäst för dig, baserat på dina Enneagram-testresultat? Om du är en typ 5, Dessa är de bästa Enneagram typ 5 karriärer (och det värsta!).

Vad är en Enneagram personlighetstyp?

första saker först, Enneagram-tester liknar det klassiska Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) – testet. Väsentligen, en Enneagram hjälper dig att hitta de specifika egenskaper som utgör din personlighetstyp.

enligt Enneagram Institute finns det nio Enneagram-typer och ” det är vanligt att hitta lite av dig själv i alla nio typerna, även om en av dem borde stå som närmast dig själv.”Den som sticker ut är” din grundläggande personlighetstyp.”

de nio enneagramtyperna inkluderar följande:

 1. reformatorn — den rationella och idealistiska typen
 2. hjälpen — den omtänksamma och interpersonella typen
 3. Achieveren (ibland kallad motivatorn) — den framgångsorienterade och pragmatiska typen
 4. Individualisten (ibland kallad konstnären)-den känsliga och tillbakadragna typen
 5. utredaren (ibland kallad tänkaren) — den intensiva och cerebrala typen
 6. Lojalisten (ibland kallad konstnären) — den känsliga och tillbakadragna typen
 7. utredaren (ibland kallad tänkaren) — den intensiva och cerebrala typen
 8. Lojalisten (ibland kallad skeptikern)-den engagerade och säkerhetsorienterade typen
 9. entusiasten (ibland kallad Generalist) — den utåtriktade och spontana typen
 10. utmanaren (ibland kallad ledaren) — den kraftfulla och dominerande typen
 11. fredsmäklaren — den lättsamma och självutsläppande typen

som sagt kan du också ha en vingtyp. ”Vanligtvis har man egenskaper hos en av de typer som ligger intill ens egen som är mer framträdande — detta kallas vingen”, enligt elektriska energier. ”Så någon som är en typ 5, kan ha en 4 vinge eller en 6 vinge. Detta kan förkortas till ’ 5w4 ’ och ’ 5w6. Om man inte har en dominerande vinge, sägs det att vingarna är balanserade.”

Vad är Enneagram typ 5 personlighet?

typ 5, utredaren, är” alert, insiktsfull och nyfiken”, enligt Enneagram Institute. ”De kan koncentrera sig och fokusera på att utveckla komplexa tankar och färdigheter. Oberoende, innovativa och uppfinningsrika, de kan också bli upptagna av sina tankar och imaginära konstruktioner. De blir fristående, men ändå högsträckta och intensiva. De har vanligtvis problem med excentricitet, nihilism och isolering. På sitt bästa: visionära pionjärer, ofta före sin tid, och kunna se världen på ett helt nytt sätt.”

Här är vad du bör veta om en Enneagram typ 5 personlighet i ett nötskal:

 • deras grundläggande rädsla inkluderar att vara värdelös, hjälplös eller oförmögen.
 • deras grundläggande önskningar inkluderar att vara kapabel och kompetent.
 • deras viktigaste motiv är att ha kunskap, förstå miljön och få allt räknat ut som ett sätt att försvara sig från miljön.

några klassiska exempel på typ 5-personligheter inkluderar Buddha, Albert Einstein, Stephen Hawking och Bill Gates.

”femmor spenderar mycket tid på att observera och överväga — lyssna på ljudet av vind eller av en synthesize, eller ta anteckningar om aktiviteterna i en anthill i deras bakgård”, enligt Enneagram Institute. ”När de fördjupar sig i sina observationer börjar de internalisera sin kunskap och få en känsla av självförtroende.”

vilka är egenskaperna hos en typ 5?

här är några egenskaper hos en typ 5-personlighet.

Varning

typ 5 personligheter är mycket uppmärksamma människor. De kan fokusera och koncentrera sig bra, även när de står inför komplexa tankar.

insiktsfull

eftersom typ 5-personligheter är så innovativa och uppfinningsrika, är de fulla av insikt. De spenderar mycket tid på att titta inåt, överväga olika tankar och konstruktioner i sina sinnen och har mycket att dela på grund av det.

nyfiken

typ 5 personligheter är nyfikna människor. De är fantasifulla visionärer som ser världen framför sig och vill hjälpa till att skapa den.

vilka är de bästa karriärerna för typ 5-personligheter?

det finns massor av jobb där utredartypen skulle utmärka sig. Men här är sju för att komma igång.

poliser/detektiver

eftersom typ 5-personligheter är den undersökande typen som enormt värdesätter kunskap och insikt, gör de stora, engagerade poliser som är dedikerade till sitt arbete. På samma sätt gör de av samma anledning lika pålitliga detektiver.

byggnadsarbetare/byggnadsinspektörer

typ 5 personligheter kan använda sina starka undersökande färdigheter för att se till att stadsplanerna fungerar bra och uppfyller kraven. Eftersom de också är så fantasifulla och kreativa är det en spännande väg för dem att bygga och arbeta med arkitektoniska planer.

Marknadsundersökningsanalytiker

typ 5-personligheter anses vara visionära pionjärer som kan se världen på helt nya sätt — och det är naturligtvis till hjälp för någon som utvärderar marknaden. De kan utforska marknadstrender och göra förutsägelser exceptionellt bra. När allt kommer omkring identifieras typ 5 — personligheter för att ”ha ideer” och vara människor som har något ovanligt att säga-Kanske om marknadens framtid.

medicinska forskare

medicinsk vetenskap är intensiv och nyanserad och dynamisk och komplex och ständigt föränderlig, varför någon med en typ 5-personlighet skulle vara en stor medicinsk forskare. De lockas till karriärer som engagerar sig på så många sätt och låter dem påverka världen. De lockas också till områden som medicinsk vetenskap eftersom vetenskaper som den här alltid kommer upp med det ”otänkbara” och detta gör det möjligt för typ 5 personlighetstyper att undersöka okänt territorium. Att ha denna typ av kompetensområde gör det också möjligt för dem att känna det förtroende för sig själva och deras förmågor som de ibland saknar — särskilt att veta att deras kunskaper inom detta område behövs för det större goda.

Industriingenjörer

typ 5 personligheter fungerar bra som industriingenjörer som arbetar i samarbetsteam och kan dela komplexa ideer. De är skickliga på att fokusera hårt och koncentrera sig på sitt arbete och eftersom de är så nyfikna, mättar tekniken deras aptit för konkreta resultat. På samma sätt är teknik alltid full av utmaningar, vilket håller typ 5 — personligheter på tårna-de försöker alltid behärska något som har fångat deras intresse.

statsvetare

återigen, eftersom typ 5-personligheter fungerar bra med komplexa ideer, är statsvetenskap en intressant karriärväg för dem. De är nyfikna människor, och politik ger dem alltid något att packa upp.

domare

typ 5 personligheter är kända som utredare som kan komma till botten av ett problem. Enbart av den anledningen gör de engagerade domare. Utöver det, i alla fall, typ 5 personligheter är skickliga på att förstå andra eftersom de spenderar så mycket tid på att titta inåt själva. De kan tydligare se människors motiv och förstå deras berättelser, samt dra sanningen ur andra — som alla gör en stor domare.

vilka är de värsta karriärerna för typ 5-personligheter?

vissa karriärvägar är bättre än andra för olika typer av människor. Här är tre karriärer typ 5 personligheter kanske vill undvika.

UX / UI Designers

typ 5 personligheter gör inte så bra isolerat. Och medan ett UX / UI-designjobb verkligen är en kreativ och fantasifull som kan vara bra för en typ 5-personlighet på många sätt, arbetar de ofta ensamma. En typ 5 UX/UI-designer som arbetar på ett aktivt team av människor kan dock njuta av det mycket mer.

virtuell assistent

virtuella assistenter arbetar också ofta isolerat, bort från sina kunder. Och eftersom typ 5 personligheter kan riskera att bli lätt fristående, är det bäst att de arbetar i närmare håll med andra. Och eftersom de ofta litar på validering av andra för att göra dem mer självsäkra, är det bäst att de omger sig med ett lag snarare än att ge efter för självnedbrytande tankar som kan uppstå mer när de är ensamma.

småföretagare

medan man driver ett enda företag lovar utrymme för kreativitet, problemlösning och utforskning av ideer, är detta ett riskabelt företag för någon som igen kan kämpa med detachment.

det är också ett riskabelt företag för någon som ofta kämpar med självtvivel. För att starta ett framgångsrikt företag måste du vara säker på din plan — annars kommer ingen annan att vara heller. För bättre eller sämre är typ 5-personligheter inte helt beroende av social validering; snarare, om andra håller med sina tankar för lätt, kan de frukta att deras tankar är för konventionella, enligt Enneagram Institute. Denna typ av tvivel går inte bra i näringslivet.

typ 5 personligheter har en mängd möjligheter tack vare sin natur. Naturligtvis finns det alltid utrymme för förbättringar. För att verkligen utmärka sig i sin karriär kan typ 5-personligheter förbättras inom följande områden:

 • eftersom de lever så intensivt kan typ 5 — personligheter arbeta med att hantera vardagliga påfrestningar på hälsosammare sätt-sätt som inte heller är beroende av andra för bekräftelse.eftersom de lätt kan avvisa social interaktion kan typ 5-personligheter arbeta för att undvika att bli tillbakadragna och isolerade från verkligheten.
 • typ 5-personligheter tenderar att bli obsessiva över sina tankar, men de kan lära sig att balansera detta bättre.

Om du är en typ 5-personlighet och ser till att arbeta med dessa förbättringsområden är det ingen tvekan om att du kan lyckas i en av de ovannämnda karriärerna.

Hjälp mig att hitta ett jobb.

AnnaMarie Houlis är en feminist, en frilansjournalist och ett äventyr aficionado med en affinitet för impulsiv solo resor. Hon tillbringar sina dagar med att skriva om kvinnors bemyndigande från hela världen. Du kan följa hennes arbete på hennes blogg, HerReport.org, och följ hennes resor på Instagram @her_report, Twitter @ herreportoch Facebook.

Related Post

Leave A Comment