Articles

5 utmärkt mat för att mata ett noga barn med förkylning

Posted by admin
laddar…
du hade tur! Vi har ingen annons att visa dig!

annons

småbarn är kända för sina stora personligheter och raserianfall. De är också kända för att ibland vara kräsna ätare. Och när ditt barn blir förkyld ser du alla dessa element samlas i en härlig röra: sjukdoms-drivna raserianfall och de stora personligheterna som ropar ”Nej” när du ger dem sina favoritmåltider. Så frågan är, vad ska man mata ett barn med förkylning? Hur håller man sina näringsnivåer uppe (och din sanity intakt)?

Vi är här för att hjälpa!

vad matar ett barn med förkylning

När ett barn är sjuk, går de ofta av mat och dryck. Eller bli pickier än vanligt. Det är trots allt inte lätt att äta när du är förkyld. För en är dina smakupplevelser tråkiga, vilket gör maten smaklös och tråkig. Kliande halsar och blockerade näsor gör det också svårt att äta.

Kom ihåg att aptitlöshet är normalt när ett barn är förkylt — det kommer tillbaka när barnet är bättre. Det viktigaste är att hålla din tot väl hydratiserad.

men om han håller med om att äta något, här är vad man ska mata ett barn med förkylning. Dessa är de bästa matarna för en sjuk liten. De är båda närande och hjälper ditt barn att återhämta sig snabbare.

honung

honung är en av naturens potenta antibiotika. och är bättre än hostmedicin du kan köpa i apoteket. Den största fördelen med honung är att det underlättar hosta när det täcker insidan av halsen och så lugnar det.

ett praktiskt tips är att mata ditt barn en halv tesked av denna gyllene vätska strax innan du sover. Bara vara noga med att inte mata den till barn under ett år gammal som honung kan orsaka spädbarn botulism.

kycklingsoppa eller andra varma vätskor

vad matar ett barn med förkylning

vad matar ett barn med förkylning: kycklingsoppa! Det hjälper dem att må bättre trots symtomen. / Bildkälla: Stock Photo

laddar…
du hade tur! Vi har ingen annons att visa dig!

annons

kan en enkel soppa vara så effektiv? Svårt att tro, men ja: studier har visat att mormors enkla recept hjälper till med förkylning genom att minska inflammation – den främsta källan till kalla symptom! Kycklingsoppa hjälper till att bekämpa förkylningen på många sätt, till exempel genom att:

 • göra slemhinnor mer flytande, vilket hjälper till att lindra känslan av en blockerad näsa, bröst och hals.
 • tillhandahåller andra näringsämnen från nudlar och grönsaker (vilket också är ett bra tillskott för en komplett måltid). Kolhydraterna från nudlarna kan höja energinivåerna som behövs, medan grönsaker är en näringsrik mat som kommer att stödja ditt immunsystem i kampen mot buggen.

faktum är att andra varma vätskor också kan hjälpa till. Så oroa dig inte om din lilla tot inte gillar kyckling. Det viktiga är att det är en varm vätska.

livsmedel packade med C-vitamin

effektiviteten av C-vitamin mot förkylning eller influensa är fortfarande ganska diskutabel i detta skede. Studier har visat att i motsats till vad många tror, förhindrar C-vitamin inte förkylning och influensa. Snarare hjälper det att lindra symtomen på förkylning och influensa och hjälper dig att läka snabbare.

den bästa formen är C-vitamin är det som finns i färsk mat – inte kosttillskott eller bearbetade saker. Så var noga med att inkludera sådana livsmedel i ditt barns vanliga kost, eftersom detta kommer att bidra till att öka deras immunitet.

C-Vitamin är också vattenlösligt, så det dräneras ut varje gång ditt barn kissar. Så lagra vegetabiliska livsmedel fyllda med C-vitamin och glöm inte att ge dem till ditt barn när han är förkyld.

här är några bra naturliga källor till vitamin C:

Läser in…
du hade tur! Vi har ingen annons att visa dig!

annons

 • jordgubbar
 • broccoli
 • apelsiner
 • tomater
 • kiwi
 • grapefrukt
 • papaya
 • cantaloupemelon
 • paprika
 • sötpotatis

om ditt barn vägrar att äta färsk frukt eftersom han är sjuk, försök blitzing dem i en smoothie eller juice. Grönsaker kan läggas till soppa.

magert kött

magert kött innehåller två viktiga immunförstärkande mineraler: järn, som lätt absorberas av kroppen, och zink. Dessutom är konsumtion av magert kött det snabbaste sättet att höja järnnivåerna i kroppen.

nästa gång ditt barn är nere med förkylning, försök att erbjuda mat som innehåller magert kött, som köttbuljong eller en kalkontoastie.

vitlök

denna vanliga, mångsidiga matlagningsingrediens är också en av naturens bästa kämpar mot sjukdom.

Läser in…
du hade tur! Vi har ingen annons att visa dig!

annons

vitlök:

 • har antioxidantegenskaper som är starka, så mycket att de kan bekämpa virus. Det betyder att vitlök kan hjälpa till att avvärja förkylningar i första hand eller hjälpa ditt barn att återhämta sig snabbare.
 • innehåller allicin, en kemikalie som ger den unika doften av vitlök och hjälper till att bekämpa förkylningar.

vitlök kan läggas till varje smakrik måltid du förbereder. För ditt barn med förkylning, lägg det finhackat till soppor och buljonger.

glöm inte: att veta vad man ska mata ett barn med förkylning kommer med att mata mat i rätt form

unga barn och småbarn med irriterad, kliande, svullna halsar kan vägra att äta eftersom sväljning är smärtsamt. Så överväga att mata dem måltider som går smidigt, till exempel:

 • fast mat som är grumlig och mild, som ispoppar, pudding, yoghurt eller äppelmos. Överväg att blanda i C-vitaminfrukter.
 • soppor. Hacka lite vitlök och lägg den till soppan.
 • Du kan också blanda vitamin C-packade frukter i en smoothie eller dryck.
 • bröstmjölk eller babyformel för spädbarn under sex månader – inte vatten eller mjölk. Öka matningen om de är nere med influensa eller förkylning. Under tiden, mamma, Du kan äta mycket av de livsmedel som anges ovan så att ditt barn också får sina hälsofördelar genom din mjölk.

andra sätt att ta hand om ett barn med förkylning

Saltdroppar

en blockerad näsa kan göra det svårt att andas, sova eller äta. Det hjälper till att använda näsdroppar med saltlösning så att slemet blir mer flytande och minskar svullnaden i luftvägarna.

var noga med att bara släppa dem tre gånger dagligen, eftersom mer än det kan leda till ont i näsan.

Läser in…
du hade tur! Vi har ingen annons att visa dig!

annons

Du kan också använda en suglampa för riktigt unga barn, eller hjälpa din lilla att utvisa slem.

vad matar ett barn med förkylning

vad matar ett barn med förkylning: ytterligare vätskor. Det är viktigt att vara hydratiserad för att bekämpa denna sjukdom. / Bildkälla: Stock Photos

drick upp!

ökande vätskeintag hjälper till att göra slem mer flytande, vilket hjälper till att rensa blockerade näsor och spotta ut slemmen inuti.

vatten, mjölk och färsk juice är bra ställen att börja.

Höj ditt barns huvud

Du kanske har märkt att sova i en vinkel med fler kuddar hjälper dig att andas bättre när du har en blockerad näsa. Spädbarn är inte annorlunda: lägg en vikad handduk under locket på ditt barns madrass så att de inte sover platt. Den upphöjda vinkeln hjälper dem att andas lättare.

slå på en luftfuktare

ökad luftfuktighet hjälper ditt barn att andas, även med en blockerad näsa. Överväg att slå på en luftfuktare i vårt barns sovrum innan du sover. Mistproducerande maskiner är bättre än de som släpper ut ånga – och glöm inte att rengöra enligt anvisningarna så att det inte sprider mögel.

minska feber

ibland följer feber med förkylningar. Så här ska du svara på feber, beroende på ditt barns ålder:

*viktigt: Observera att du alltid bör rådfråga din läkare angående administrering av läkemedel som paracetamol. Detta säkerställer att du kan få rätt dosering på grund av säkerhetsproblem, särskilt när det gäller paracetamol.

 • under en månad: ring upp barnläkaren, eftersom feber kan vara ett tecken på något allvarligt.
 • under tre månaders ålder: kontakta eller ring en läkare.
 • mellan tre till sex månader: mata ditt barn paracetamol inom fyra till sex timmar, eller använd enligt anvisningarna – inklusive att använda sprutan som medföljer den istället för en sked.
 • över sex månader gammal: administrera paracetamol inom fyra till sex timmar eller ibuprofen inom sex till åtta timmar. Att mata båda drogerna kan orsaka en oavsiktlig överdos.

6. Takten själv i utfodring fasta ämnen.

din lilla tot kan ha förlorat aptiten för fast mat, men den bör återvända över tiden. Men ge inte allt på en gång – takten själv att sätta fasta ämnen tillbaka till sin kost. Det första steget bör vara mild mat som inte är för rik som kakor och soppor som din tot kanske tycker om.

det är okej om de är så kräsna att de bara äter en mat – det som är viktigt är att din lilla äter och får tillräcklig energi för att läka.

7. Tvinga dem inte att äta om de är sjuka – låt dem berätta när de ska matas

ett sjukt barn skulle ha ett mycket mer krypterat ätmönster än när de är friska, så tvinga dem inte att äta om de inte vill. De äter mönster kommer att återupptas när de blir bättre, men om bristen på aptit fortsätter, besök en läkare i händelse av något.

Vi hoppas att den här artikeln om vad du ska mata ett barn med förkylning har hjälpt dig. Om ditt barns symtom kvarstår längre än förväntat, kontakta en läkare för bättre vägledning.

Related Post

Leave A Comment